Escoles

ESCOLES

 

Mengem sa, mengem de mercat! és una iniciativa de Mercats de Barcelona i la Fundació F.C.Barcelona. Es tracta d’una activitat educativa en què es convida a les escoles a fer equip i transmetre als infants i joves els valors de comprar sa, fresc i de qualitat tot descobrint el mercat i allò que el caracteritza i el diferencia d’altres formes de comerç.

La finalitat del programa és transmetre el valor del mercat com a espai i servei de qualitat i salut, de proximitat i de relació social i la importància de mantenir una dieta equilibrada amb productes de temporada, frescos i propers.

L’activitat té una finalitat doble: d’una banda, facilitar una dinàmica educativa que permeti als alumnes tenir una experiència directa . D’altra banda, animar tots els participants a compartir les seves experiències a través de l’elaboració d’un reportatge o de fotografies per publicar en els mitjans de difusió de l’escola o a la galeria d’aquest web.

D’altra banda, el mercat permet treballar un ampli ventall de continguts. No tots estan contemplats en aquest projecte, però us encoratgem a aprofitar les seves possibilitats i fer-lo créixer tant com ho considereu necessari.

faldon

“Per mantenir l’equilibri, menjo de mercat!” és una activitat educativa que convida els alumnes d’Educació Primària i Educació Secundària Obligatòria a acostar-se al mercat i descobrir la seva forma peculiar de comerç, tan arrelada a la nostra cultura mediterrània.

La proposta ajuda els infants i joves a prendre contacte amb els mercats de la ciutat, facilitant una experiència directa que els permeti:

 • Identificar els tipus de productes que es troben als mercats, reconeixent i valorant positivament el producte fresc que proporcionen.
 • Experimentar el valor diferencial de la compra al mercat: atenció personalitzada, quantitats ajustades al consum particular, orientació sobre el producte?
 • Reconèixer la importància d’una alimentació equilibrada i sana.
 • Valorar la importància del producte de proximitat com a element fonamental de la sostenibilitat alimentària.

S’adreça tant a la primària com a la secundària obligatòria, estructurant la seva proposta a través de quatre ofertes diferents, dues per a l’educació primària i dues per a l’ESO.

EDUCACIÓ PRIMÀRIA:

 • Curs 1r, 2n, 3r : Activitat LES PARADES DEL MERCAT
 • Curs 4t, 5è, 6è: Activitat MENÚ DE MERCAT

EDUCACIÓ SECUNDÀRIA:

 • 1r cicle: Activitat AL MERCAT PER MENJAR COM CAL
 • 2n cicle: Activitat UNA COMPRA AMB MOLT VALOR

La proposta s’estructura a través de tres moments: un primer de treball inicial i de planificació a l’aula, un segon centrat en una experiència directa en el si del mercat més proper al centre i un tercer moment de síntesi que possibilita compartir l’experiència través d’una espai de comunicació on-line.

L’activitat posa a disposició de docents i alumnes els següents materials:

 • Guia d’orientacions didàctiques per al docent: on es descriu la proposta didàctica.
 • Quadern de l’alumne: un material per a fer de suport a l’activitat que fa l’alumne.
 • Fitxa resum de l’activitat: breu presentació de l’activitat per a cada grup d’edat.
 • Espai de comunicació i intercanvi on-line: Un espai web especialment dissenyat per a l’activitat educativa.

Tots els materials estan produïts en format digital per a facilitar l’accés i l’ús per part dels docents.

Aquest és el material que podeu descàrregar:

Per a més informació adreceu-vos al web de Mercats de Barcelona: www.mercatsbcn.cat